Göreve geldiği günden bugüne başkanlık sürecini değerlendiren Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, liyakate önem verdiklerini ifade ederek “Eğer liyakate dikkat etmezsek başarısızlık kaçınılmaz olur. Biz başarısızlık istemiyoruz” dedi.

Kuşadası Belediye Başkanlığı görevine geldiği günden bugüne geçen süreci değerlendiren Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Geçmiş dönemlerden gelen alışkanlıkların yeni dönemde kendilerini zorlu bir sürece ittiğini belirten Başkan Günel, Kuşadası Belediyesi’nde yeni ve modern, liyakate dayalı bir düzeni oturtmaya çalıştıklarını dile getirdi. Başkan Günel, “Her ne kadar bu göreve uzun süredir hazırlanıyor olsam da dışarıdan bakmakla içeride olmak çok başka şeyler. Ekonomik darlık, liyakatin dikkate alınmamış olması ve hayata geçirebileceğimiz bir projenin bulunmaması bizi göreve geldiğimizde çok zorladı. Biz Türk insanı olarak da projenin nasıl yapılacağı ve hazırlanacağı noktasında çok da iyi bir bakış açısına sahip değiliz. Geçmiş dönemden gelen, hayata geçirmek için kaynak yaratmaya değer bir proje yoktu. Tabi biz bu süre içerisinde hem belediyeye alıştık hem de proje hazırlama noktasında bulunduk. Yüzde 60’ın üzerinde konuya angaje olduğumuzu düşünüyorum. Ekiplerimizi olabildiğince beraber çalışabilir bir noktaya taşıdık. Bundan sonra artık icraatlarımız hızla artacaktır. Henüz bir şey yapmadık. Bu konuda kendimi başarılı bulmam doğru olmaz. Bizim ne durumda olduğumuzu, nasıl göründüğümüzü sizler söyleyeceksiniz. Yapmayı arzu ettiğimiz, elle tutulur gözle görülür eserleri daha yapabilmiş değiliz. Birçoğu için zemin hazırlandı. Gerek Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile gerekse hükümet kanadı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Biz daha işin çok başındayız.Büyükşehir Belediyesi ile özlenen bir uyum yakaladık. Kuşadası halkı enerjimizi hissediyor. 18 saat çalışıyoruz. Sokaktayız, sorunları yerinde dinliyoruz. Çözümler için bir takım hamleler yapıyoruz” dedi.

320 milyon TL’lik borç


Geçmiş dönemlerden büyük bir borç yükünü emanet aldıklarını ifade eden Ömer Günel, göreve geldiklerinde Belediye kasasında sadece 200 bin TL bulunduğunu belirtti. Başkan Günel, “320 milyon gibi bir borç yüküyle devraldık. Tabi bu borcun tamamının geçmiş dönemden olduğunu söylemek doğru değil. Birikerek gelen bir borç yükü var biz de bu borç yüküyle devraldık. Kasada 200 bin TL para vardı. Ciddi tasarruf tedbirleri uyguladık. Harcamalarımızı daha verimli kullanmaya çalıştık. Biz bu süreç içerisinde geçmişten gelen 15 milyon kadar kredi yükü ödemesini tamamladık. 20 milyon geçmişten bu yıla kesilmiş çek ödemesi yaptık. Yaklaşık 40 milyon kadar da ana borçtan borç ödedik. Mart ayından bu zamana kadar yaklaşık 65-70 milyon TL civarında borç ödemesi gerçekleştirdik. Biz geldiğimizde İller Bankası kesintisi yüzde 25’ti. Ekim ayından itibaren İller Bankası kesintisi yüzde 53. Bu kesintilere rağmen bu borç ödemesini gerçekleştirdik. Borcumuz azaldı ama halen yönetilebilir durumda değil. Belediyeye ciddi bir kaynak girişi sağlamalıyız ki borç taşınabilir olsun. Bu kadar para ödememize rağmen borç taşınabilir değil. Tabi bunun için personel giderlerini ve hizmet maliyetlerini katmıyorum. Bizim sadece 4 milyon TL’nin üzerinde maaş giderimiz var. 10 ayda 40 milyon TL yapar. 200 bin m2 Güzelçamlık’a yol yaptık. Kalan bu borcun altından bu dönem kalkmak mümkün değil. Biz burada borcu yönetilebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Yani hizmet için ayırdığımız kaynakla, borç ödemek için ayırdığımız kaynak arasında çok ciddi bir dengesizlik var. Bu nedenle satılmasına karar verdiğimiz taşınmazlar var. Meclisten karar aldık, ihaleye çıkarak ciddi bir kaynak girişi oluşturmaya çalışıyoruz. Satmaya çalıştığımız gayrimenkulün muhammen bedeli ilk çıkışta 32 milyon TL” dedi.

“Adama göre iş değil, işe göre adam”


Kuşadası Belediyesi’ne personel alımı yaparken çok titiz davrandıklarını ifade eden Başkan Günel, “Çok rahat personel alımı yapabilme şansımız yok. İçerideki personel rejimi liyakate dayalı değildi. Biz iş yapmak isteyen bir ekibiz. İş yapabilmek için iyi bir ekibe ihtiyacınız var. Eğer içeride iyi bir personeliniz yoksa istediğiniz kadar arzulu olun bunları gerçekleştiremezsiniz. Bu nedenle işe alacağımız personele çok dikkat ediyoruz. Adama göre iş değil, işe göre adam arıyoruz. Bugüne kadar almış olduğumuz personel de hep teknik personel oldu. Liyakate çok dikkat ediyoruz çünkü buna ihtiyacımız var. Eğer liyakate dikkat etmeden personel alımı yaparsak başarısızlık kaçınılmaz olur. Biz başarısızlık istemiyoruz”dedi.

“Turizm için çalışmalar sürüyor”


Açıklamalarının devamında Kuşadası’ndaki turizmin devamını sağlamak için çalışmalarda bulunduklarını belirten Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,termal suyu turizm için kullanmak istediklerini söyledi. Başkan Günel, “12 ay turizm yapabilmekten bahsediyoruz ama bunların belirli kuralları var. Davutlar bölgesindeki termal su, sağlık turizmine çok uygun. Bugün mevcut kuyular ve açacak olduğumuz kuyularla beraber, turizmin mevcut süresini uzatabiliriz. Bunun alt yapısı için çok ciddi çalışıyoruz. 2 kuyu var, 2 kuyunun daha açılması için talepte bulunduk. Eğer biz bu suyu turistik tesislere verebilirsek, tesisler kış sezonunu sağlık turizmine ayırabilir. Kuşadası’ndaki turizmciler cefakar bir kitle. Çünkü olumsuzlukları da en erken yaşayan kitle. Kuşadası bölgesinde turizmciler genelde destektir. Ben bunu yaşayıp gördüğüm için söylüyorum. Termal suyun üzerinden bir şirket kurmayı gündeme getireceğiz. Vali Bey de bu konuda çok hassas. Davutlar Bölgesini termal alan olarak değerlendirme imkanı doğarsa yatırım alanı da yükselir” dedi.

“Sahil arıtmaları çalışıyor”


Son günlerde arıtma meselesiyle ilgi ortaya atılan iddialara cevap veren Ömer Günel, sahil arıtmalarının çalışmadığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Başkan Günel, “Sahil arıtması kesinlikle çalışıyor. Arıtma tam randımanla devrede. Büyükşehir, bir takım eksiklikleri girmeye çalışıyor. Bu konuda çok haksızlık yapılıyor. Oraya 170 milyon TL’lik yatırım yapıldı. Bu arıtma herhangi bir arıtma da değil, biyolojik arıtma. Gerçekten ileri düzeyde bir arıtma tesisi. Bu konuda Büyükşehir canla başla çalışıyor. Bu sebeple Özlem Çerçioğlu’na teşekkür etmeliyiz. Bizim kendi bütçelerimizle hayata geçiremeyeceğimiz plan ve projeler, Büyükşehir’in bütçesiyle gerçekleşti. Bu işler bardağın sürekli boş tarafına bakarak yürümez. Gecikmiş bir proje olduğu gerçek fakat bunun sebebi ne biz ne de Büyükşehir. Geçmişten gelen eksiklikler nedeniyle böyle hal aldı. Altyapı çalışmaları Büyükşehir tarafından olağan üstü bir çalışmayla sürdürülüyor” ifadelerini kullandı.

Halkın parası 200 kişide


Kuşadası Belediyesi’ne ait dükkanların ihale ile satışa çıkarılacağını belirten Başkan Günel, ihale güncellemelerinden bekledikleri farkın 14 milyon TL olduğunu ifade etti. Başkan Günel, “Göreve geldikten 1 ay sonra masamda Sayıştay’dan gelen bir rapor vardı. Belediyeye ait dükkanların derhal satışa çıkarılması noktasında bir yazı var. Dükkanların süresi bitmiş ihaleye çıkması lazım. 20 seneyi aşkın bir süredir böyle bir durum var. Burada 2 türlü kayıp Kuşadası’nda yaşayan 117 bin insanın hakkı olan kaynak, 150-200 kişinin cebinde. Şimdi siz 600 bin TL’lik dükkanda 80 bin TL’ye oturuyorsanız aradaki 520 bin TL birinin cebine girmiş oluyor. Bu Kuşadası’na hizmet olarak dönmesi gereken bir para iken dönmüyor. Kuşadası çok zengin bir belediye değil. Bu yüzden her türlü kaynağına sahip çıkmak zorunda. 117 bin kişinin hakkı 200 kişinin cebinde kalamaz. Bizim ihale güncellemelerinden beklediğimiz fark yaklaşık 14 milyon TL. Bugün 14 milyon TL benim kasamda olsa, Kuşadası’nın tamamını şantiye yaparım. Yıllık 14 milyon TL’den bahsediyoruz. Kuşadası’nın hakkını hiç kimseye yedirmedim, yedirmeyeceğim” diye konuştu.

Haber: Fatih Baştürk Dal