Konferansa; Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Seher Sarıkaya Karabudak, Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Üreten, Prof. Dr. Esin Acar ve Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu, ile Adnan Menderes Üniversitesi ve farklı üniversitelerden akademisyenler, lisansüstü ve lisans öğrencileri katıldı.

Doç. Dr. Emine Gerçek Öter’in moderatörlüğünü yaptığı konferansta, Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yapay Zekâ Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Akçapınar konuşmacı olarak yer aldı. Yapay Zekâ kavramının nasıl geliştiğine dair bilgi veren Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, Avrupa’da 18. yüzyılda başlayan sanayi devrimi ile birlikte elde edilen sermaye birikimi ile bilim ve teknik alanında yaşanan yeniliklerin bütünleşmesi ve buhar makinesinin icadı ile Fordist dönem olarak da adlandırılan önemli bir gelişme süreci içine girildiğini ifade etti.

Bilgisayar teknolojilerinin yeni ortaya çıktığı dönemlerde, ‘’Makineler düşünebilir mi?’’ sorusu ile önemli adımlar atıldığını belirten Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, 2. Dünya Savaşı döneminde gelişen teknoloji ile önemli yeniliklerde ivme kazanıldığını söyledi. Doç. Dr. Emine Gerçek Öter, başlangıçta küçük bir kesimi ilgilendiren tüm gelişmelerin günümüzde yapay zekâ uygulamalarının ağırlığını ortaya koyduğunu ve sanayi, ekonomi, tarım, ticaret, sağlık, eğitim, sanat gibi toplumu ilgilendiren hemen her alanda yaygın bir şekilde kullanılarak ve gelişimini sürdürmeye devam ettiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ebru Akçapınar Sezer, makine öğrenimi (Machine learning) ve derin öğrenme (Deep learning) gibi kavramların yapay zekâyı oluşturan kapsayıcı terimler olduğunu vurguladı ve yapay zekânın insana özgü davranışlar oluşturabilmesinde bir algoritma yapılanmasına gereksinim olduğunu, bu algoritmanın mantığına bakıldığında yapay zekâ teknolojisinin öğrenebilme yeteneğinin önem taşıdığını ifade etti.

Makine düzeninin insansı davranışları sergileyebilmesinde öğrenme yeteneğinin de önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ebru Akçapınar Sezer, bilgisayarların da, insan beyni gibi sayılar ve simgelerle işlem gördüğünü söyledi. Yapay zekâ dünyasında toplumsal cinsiyet rolleri ile ilişkili bir yaklaşımın olduğunu, kendisinin de öğrencilik yıllarında bölümünde az sayıda kadın öğrenci arasında olduğunu aktaran, Prof. Dr. Ebru Akçapınar Sezer, Ülkemizde 4 üniversite bünyesinde var olan Yapay Zekâ bölümünde okuyan kadın öğrenci sayısının giderek arttığından bahsetti. Yapay zekâ alanında kadın istihdamına da vurgu yapan Akçapınar Sezer, önümüzdeki dönemde konuyla ilgili düzenlemelerin yapılmasının önemine de değindi. Yoğun ilgi ile gerçekleşen konferans, katılımcıların teşekkürlerini sunması ile sona erdi.