AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, partisinin İncirliova Kadın Kolları Kongresi’nde, Özlem Çerçioğlu'nu hedef aldığı skandal konuşmasında, “Ama ben şuna inanıyorum nasıl kadın-erkek eşitliği varsa, karşımızdaki rakibimizin de eşit davranışlara muhatap olması gerekiyor. Yani biz geçtiğimiz seçimlerde maalesef böyle bir hata yaptık. Dedik ki ‘Annedir, bayandır’ naif bir şekilde kendisi ile bir mücadeleye girdik. Şimdi görüyoruz ki bu mücadeleyi eksik yapmışız. Hanımefendidir, annedir, şudur, budur ama kendisinin bu kimliğe uygun bir hareketi yok. Bu naif anne, bayan dediğimiz, hürmet ettiğimiz seçimlerde ona göre davrandığımız kişi çıkıp da ‘Mustafa Savaş bana omuz atmadı’ demedi" ifadelerini kullandı.

Yavuz’un sert eleştirisine Aydınlılar büyük tepki gösterdi. Yavuz’un sözlerinin kabul edilemez olduğunu savunan Cumhuriyet Halk Partili kadınlar ve vatandaşlar Yavuz’un derhal özür dilemesi gerektiğini söyleyerek peş peşe açıklamalarda bulundular.

CHP’li Kadınlardan Yavuz’a büyük tepki

CHP Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Ayşe Özdemir, “Gün geçmiyor ki Aydın’da siyaset yapan AKP yöneticileri, vekilleri; hizmet açıklarını, basiretsiz temsil düzeylerini, iş bitirmekten uzak vizyonlarını, yanlışlar üzerine bina ettikleri polemiklerle taçlandırmasınlar. İşte size yeni bir örnek; AKP vekili Metin Yavuz, bugün, yine Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımıza, bir kadına, bir anneye karşı; nezaketsizce, saygısızca ifadeler içeren bir hitapta bulunuyor. Siz hala daha bir kabalığı hem de yeni bir kabalık ile savunur haldeyseniz, sizin daha ne kadar küçülebileceğinizi ben kestiremiyorum. Bütün bu ifadelerinizi Aydın kadınları olarak size iade ediyoruz. Ve buradan sizi, bu çirkinliğinizle birlikte şehrimizin engin yürekli kadınlarının vicdanına havale ediyoruz. Siz bir kadına karşı ifadelerinizle bu kadar küçülmüşken, elbette sizi mahkûm edecek bir yer bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

CHP Efeler Kadın Kolları Başkanı Özlem Ekiz, “Sevgili Efeler Kadınları, Bugün şehrimizin siyaset ve nezaket tarihinde, AKP Milletvekili Metin Yavuz’un nezaketten nasibini almamış sözleriyle yeni ve simsiyah bir sayfa açıldı. Zira bir kadına, bir anneye karşı bu denli cümleleri, bu kadar küçülmeyi, yakın tarihimizde görmemiştik, uzunca bir süre de göreceğimizi sanmıyoruz. Sayın Yavuz; Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımıza karşı kullanmış olduğunuz o çirkin ifadelerinizin sizi ne kadar küçülttüğünü görsem de sizin adınıza üzülmüyorum. Ancak has bel kader partinize gönül vermiş kadınlarımıza da mı hiç saygınız yok sizin? Onlar adına kahroluyorum. Ancak şunu bilin ki, bir kadına, bir anneye, tüm kadınlarımızın onuru, gururu Büyükşehir Belediye Başkanımıza yaptığınız en ufak bir saygısızlıkta bile, biz kadınları karşınızda dimdik bulacaksınız. O çirkin ifadeleriniz aynen size iade ediyoruz, siz mümkünse artık; saygısızlığınızla utanarak kalın” ifadelerini kullandı

CHP Aydın İl Başkan Yardımcısı Merve Saatçı yaptığı açıklamada, “Başarısızlığınızı, siyaseten etkisizliğinizi, işgal ettiğiniz mevkilere rağmen beceriksizliğinizi adını ne koyarsanız koyun kısacası siyasi basiretsizliğinizi Çerçioğlu düşmanlığı yaparak sümen altı etmeye, yoktan bir düşman yaratarak tabanınıza karşı kaybettiğiniz güveni yeniden kazanmaya çalıştığınızın farkındayız. Ben tüm siyasi kimliğimden bağımsız sade bir vatandaş, sade bir Aydınlı yurttaş olarak sizin bu karalama, çamur atma, ayrıştırma, ötekileştirme politikanızdan, bu boş söylemlerinizden, hedef gösteren açıklamalarınızdan sıkıldım. Tüm Aydınlılar sıkıldı. Asıl algı Özlem Çerçioğlu’na karşı bayandır hadi şöyle yaptık böyle dedik deyip kadınları satır arasında ayrıştırmaktır. Asıl algı siyaseten bitikliğinizi, dişe dokunur tek hizmet yapmayıp Aydın’ın kaderini değiştiren Özlem Çerçioğlu’nun hizmetlerini yok göstermeye çalışmaktır. Senin yapmaya çalıştığın algıyı yazmaya kalksak baya bir mesai tüketmemiz gerekecek. Ancak en büyük algı ise halk iradesi demokrasi gibi lafları dilinizden düşürmeyip, Özlem Çerçioğlu’nun zaferlerinin halk iradesi olduğunu ifade edememek, kabul etmemek dolayısıyla halkın tercihine kısacası halkı yok saymaktır. Özlem Çerçioğlu’nun algı yapması için hizmet yapmaktan vakit bulması lazım. Algı, vakti geniş, hiçbir işi olmayan, her mikrofon gördüğünde, nerede bir kamera denk gelse atlayan, mesaisi, işi olmayan boş adamların işidir. Metin Yavuz’un nezaketten uzak ifadesini ve açıklamasını kendisine iade ediyorum” ifadelerini kullandı.

Nazilli Kadın Kolları Başkanı Gamze Arslan açıklamasında, “Siyasette halka güvenmeyen, halkın sandıktaki takdirini kabul etmeyen Aydın’daki AKP’li yöneticiler siyasi hezimetlerine bahane bulma yarışındalar. AKP Aydın Milletvekili Metin Yavuz, 3 defa seçim kaybettikleri Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na kadın ve anne kimliği üzerinden son derece nezaketsiz açıklamalarda bulunmuş. Partisindeki kadınlar adına da üzüldüğümüz Metin Yavuz’un bu açıklamalarını kınıyoruz. Başarılı bir kadın siyasetçi ve anne olan Başkanımız Topuklu Efe, biliyoruz ki onların korkulu rüyası olmuştur. Başarısızlıklarının üstünü örtmek için kullandıkları bu bahaneler siyasetin çöplüğünde yerini alacaktır. Aydın siyasetinde bu gibi vekillerin yerinin olmadığını düşünüyoruz. Aydınlının sandıktaki tercihlerine ve Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na saygı duymayı er ya da geç öğreneceksiniz” ifadelerini kullandı.

CHP Söke Kadın Kolları Başkanı Kübra Çolak açıklamasında, “Ak Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz yapmış olduğu açıklamalar ile sadece siyaset değil yaşamın her alanında kadına karşı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu zerafeti ve zarifliği ile Türk Siyasi hayatında önemli bir değerdir. Türk kadının rol modelidir. Metin Yavuz’un siyasete mantığı olan AKP zihniyeti bu zerafetin altında ezildikçe saçma açıklamalar ortaya çıkıyor. AKP zihniyetinin bu kadınlardan istediği nedir? Derdi nedir? Düşmanlığı nedir? Evde baskı mahallede baskı iş yerinde baskı siyasette baskı yeter AKP yeter. Metin Yavuz bir anneye bir kadına siyaseten akıl yetiştirmiyorsan tebrik et. Bak üç dönemdir açık ara halkın takdirini kazanıyor. Vaat ettiği tüm projeleri hayata geçiriyor halk oy veriyor. Üretimde Çerçioğlu var hizmette Çerçioğlu var halkın yanında Çerçioğlu var senin ilçe kongrende bile gündemin Çerçioğlu. CHP olarak biz “şiddetsiz, sömürüsüz, eşit’ bir dünya talebini her fırsatta dillendirirken Metin Yavuz’un durup Türkiye’nin en başarılı belediye başkanına ‘sistemli, planlı ve saldırı’ diye tanımlayabileceğimiz açıklamalar yapması AKP zihniyetinin çürümüşlüğünü ortaya koyuyor. Aydın’daki AKP zihniyeti Özlem Çerçioğlu sayesinde kadına saygıyı doğaya saygıyı halka saygıyı öğreneceksiniz” ifadelerini kullandı.

CHP Kuşadası Kadın Kolları Başkanı Ayşegül Taşdelen Dağlı yaptığı açıklamada, “Kuşadası’nın ve Aydın’ın çağdaş yüzü kıymetli kadınlar, Bugün AKP milletvekili Metin Yavuz, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çerçioğlu ile ilgili olarak kullandığı çirkin ifadeler nedeniyle siyaseten mahkûm olmasının ötesinde bir kez daha tüm kadınların ve kadın bakış açısına sahip duyarlı tüm yurttaşlarımızın vicdanında sonsuza dek mahkûm olmuş, adeta yerin dibine girmiştir. Sayın Metin Yavuz, son derece çirkin bir üslupla dile getirdiğiniz o çirkin sözlerinizi size aynen iade ediyor, saygısızlığın ve bu denli küçülebilmenin hesabını kendi içinizde verebilmenizi diliyoruz.Ne kadar uğraşırsanız uğraşın biz sizin seviyenize inmeyeceğiz. Sizi bulunduğunuz seviyede vicdanınızla baş başa bırakıyor, nezaketten bihaber, kadınlara, annelere nasıl davranılması gerektiği konusunda hiçbir fikrinizin olmadığını düşündüğümüz o noktada yalnızlığınızı diliyoruz. Biz kadınlar; kabalaştınız ve seviyenizi kaybettiniz diye sizden korkar, çekiniriz sanıyorsanız; son derece büyük bir yanılgı içerisindesiniz. Biz ne sizden, ne de sizin gibilerden çekinmiyoruz. Tüm hoyratlığınız ve kabalığınız ile birlikte Aydın’ın önünden çekilmenizi temenni ediyor, bu kentte 3 dönem üst üste belediye başkanı seçilmiş, bizim gülen yüzümüz; bir anne, bir kadın olmasıyla iftihar ettiğimiz Başkanımızın adını bir daha ağzınıza almamanızı öneriyoruz. Unutmayınız ki kadına saygısı olmayanın topluma da saygısı olmaz” İfadelerini kullandı.

İncirliova Kadın Kolları Başkanı Gülşah Çağlar açıklamasında, “AKP’nin Aydın milletvekillerinden biri olan Metin Yavuz, ilçemizde partisinin kadın kolları kongresinde siyasi enkaza dönüşmüştür. Kadın kolları kongresinde, kadınların gözlerinin içine bakarak, Türkiye’nin en önemli kadın siyasi isimlerinden biri olan Başkanımız Özlem Çerçioğlu’nun “anne” ve “kadın” kimliği üzerinden akla ziyan açıklamalarda bulunmuştur. Türkiye’de bir yıldız gibi parlayan Topuklu Efe’mizin sizin samimiyetsiz ve içten pazarlıklı “nezaketinize” ihtiyacı yoktur. Başkanımız Özlem Çerçioğlu, 3 dönemdir bu “beylerin” lütfuyla değil, Aydınlıların yüksek takdiri ile belediye başkanı seçilmiştir. İncirliova’mızda bir daha bu tip, ipe sapa gelmez açıklamaların yapılmayacağını umut ediyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin neferleri olarak, Başkanımız Özlem Çerçioğlu ile gurur duyuyor, her daim başkanımızın yanında olduğumuzu bildiriyoruz” dedi.

CHP Germencik Kadın Kolları Başkanı Şehnaz Dinç, “AKP Milletvekili Metin Yavuz, partisinin kadın kolları kongresinde yaptığı konuşmada seçim başarısızlıklarının üstünü örtmek için, kadınların karşısında Başkanımız Özlem Çerçioğlu’nu hedef alarak aklınca kadınları küçümseyecek açıklamalarda bulunmuştur. Çok net olarak belirtmek isterim ki siyasetin nasıl yapılacağını, kadınlık ve anneliğin gerekliliklerini Metin Yavuz’dan öğrenecek değiliz. Siyaset yaparken kadın-erkek demeden halka hizmet etme sorumluluğu ile mücadele eden Cumhuriyet Halk Partili herkes nasıl davranması gerektiğini çok iyi bilmektedir. Başkanımız Özlem Çerçioğlu ise Türkiye’deki kadın siyasetçilere örnek olmuştur ve gururla söylüyoruz ki Aydınlının Topuklu Efe’sidir. Metin Yavuz gibiler ise halkı kandırmak, hiçbir derde deva olmamak üzerine siyaset yapan kuru gürültü siyasetçisidir. Aradaki fark çok büyüktür! Halkın vekili olarak mecliste yetki verdiği, sonrasında 3 defa da bu kente belediye başkanı yaptığı Başkanımız Özlem Çerçioğlu hakkında nasıl konuşmanız gerektiğini ve ona saygı duymayı öğreneceksiniz” ifadelerini kullandı.

Tepkiler çığ gibi büyürken Ak Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz bir açıklamada bulunmadı.