Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi Miletos Konferans Salonu'nda, KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantısı düzenlendi. Pandemi kurallarına dikkat edilerek yapılan toplantıda, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Osman Selçuk Aldemir, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Ünal Alaca ve KÜSİ Aydın İl Temsilcisi ADÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Çevik konuşma yaptı.

Gerçekleştirilen toplantıda ilk konuşmayı yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Ünal Alaca, bölgesel teşvik sistemi ve öncelikli yatırım konuları hakkında bilgiler aktardı.

KÜSİ Aydın İl Temsilcisi ADÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Çevik, KÜSİ’nin Kamu, Üniversite ve Sanayi için önemini açıkladı. Ulusal ve uluslararası teşvik programlarının takip edilmesi ve bu programlara kamu, sanayi ve üniversite işbirliği yapılarak katılım sağlanması gerektiğini vurguladı. Pandemi sürecinde ilginç ürünlerle teşvik programlarına katılıp teşvik alan firmaları hatırlatarak bu işbirliği doğrultusunda ülke ekonomisine büyük katkı sağlanabileceğini belirtti.

AMACIMIZ, EKONOMİK VE TOPLUMSAL KATKI SAĞLAYACAK MEKANİZMA KURMAK

Prof. Dr. Özge Çevik, KÜSİ’nin amacını ve paydaşlara düşen sorumlulukları şu şekilde açıkladı; “Ölüm vadisi denen bir kavram var. Üniversiteler de ya da sektörde üretilen bilgi, eğer iş birliği sağlanmazsa, bir ürüne dönüşmezse, inovasyon gerçekleşmezse eğer ölüm vadisi dediğimiz kavram doğrultusunda yok olmaya mahkûm ediliyor. İşte Kamu-Üniversite-Sanayi iş birliğinin asıl amacı, kamu, üniversite ve sanayinin ortaklarının bir araya gelerek ölüm vadisi kavramını yok edip, teknoloji transferini sağladığı nokta. Amacımız, ekonomik ve toplumsal katkı sağlayacak bir mekanizma oluşturmak. Bölgesel, ulusal ve küresel anlamda bizim bunların bir parçası olmamız gerekiyor. Paydaşların sorunları ve aradıkları çözümler birbirlerinden farklı. Sanayi, teknik rekabet edebileceği durumlarda üniversitelerden nasıl faydalanabilirim diye düşünüyor. Üniversiteler ise sanayinin bilgi birikiminden ve sanayinin bazı kaynaklarından ve fonlarından biz nasıl yararlanabiliriz diye düşünüyor. Kamu ise üniversite ile sanayi iş birliği arasında ar-ge desteklerinde nasıl bir politika izlemesi gerektiğini planlıyor”

KAMU VE ENDÜSTRİ İLE İŞ BİRLİĞİ SAĞLARSAK GÜÇLENİRİZ

Prof. Dr. Çevik, devletten alınan teşviklerin uzun vadede etkin olmadığını söyleyerek, işbirliğinin önemini vurguladı. Çevik, “Biz keşfettiğimiz ya da ürüne dönüştürmek istediğimiz şeyin devletten aldığımız teşviklerle şu noktada sadece bir kısmını yapabiliyoruz. Eğer kamu ve endüstri ile iş birliği sağlarsak bunu güçlendirebiliriz. Kamu ve endüstri beraber yol alarak birçok teşvikle teknolojinin olgunlaşmasını sağlayarak ülkemiz için önemli ürünler oluşturabilme ve geliştirebilme potansiyeline sahibiz” dedi.

KÜSİ BİZİM İÇİN İSTİHDAM KAYNAĞI

Prof. Dr. Çevik, KÜSİ işbirliğinin üniversite ve sanayi için önemini bir kez daha vurgulayarak, KÜSİ’nin istihdam sağlanması adına önemli bir oluşum olduğunu kaydetti. Çevik, “Üniversiteler için KÜSİ’nin önemi, biz mezunlarımızın istihdam edilmesi için KÜSİ’yi bir araç olarak kullanmak istiyoruz. Bölgesel ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak ve anlamlı problemler çözmek istiyoruz. Bir sorunu bilimsel ve teknolojik bilgiyle çözmek istiyoruz. Öğrencilerimize sanayinin tecrübelerini katmak istiyoruz. Kamu yararına önemli teknolojiyi servis etmek istiyoruz ve en önemlisi eğitim ve araştırmalarımızda ortaklaşa hareket ederek finansal destek sağlamak istiyoruz. Sanayi için de KÜSİ çok önemli. Üniversitelerin araştırma altyapılarına ulaşmada KÜSİ sayesinde rahatlıkla ulaşabilirler. Katma değeri yüksek ürünleri ancak KÜSİ’yle gerçekleştirebilirler. Fon ve kaynaklardan yararlanmayı ancak KÜSİ ile yapabilirler. Nitelikli ar-ge elemanı yetiştirmek ancak işbirliği yapılarak gerçekleştirilebilir” şeklinde konuştu.

SON 5 YILDA İSTİHDAM OLUŞTURAMADIK

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, son 5 yılda kamu istihdamı dışında özel sektörde pek istihdam oluşturamadıklarını dile getirdi. Rektör Aldemir, “TÜİK verilerine göre kamu istihdamı haricinde son 5 yılda özel sektörde pek istihdam oluşturamamışız. Gençler özel sektörde iş bulamayınca doğal olarak kamuya yönelmişler. Bütün istihdamı kamunun sağladığı bir ülkede toplumsal refah, toplumsal barış, toplumsal yaşamdan ve küresel rekabetten söz edilemez. Başta mezunlarımızın istihdama katılımı konusu olmak üzere siz sanayicilerimizin desteğini ve önerilerini bekliyoruz. Adnan Menderes Üniversitesi olarak akademik ve idari alt yapımız ile şehrimizin emrindeyiz. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Teknokent ve sanayi iş birliği öncelikli olmak üzere ar-ge teşviklerini, üniversite ve sanayi iş birliği, yatırım, teşvik ve planlama kapsamına alalım. Kobilerimizin gerek akademik, gerek teknik personelimizden istifa etmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Aydın vilayetinin sosyo-ekonomik ve kültürel kalkınmasına hizmet etmek için uykusuz gecelerimizi yorgun gündüzlerimizle buluşturarak sizlerle yol yürümeye, akademik ve idari mesuliyet almaya hazırız” dedi.
 


“Aydın’ın potansiyellerini harekete geçirebilecek her türlü çalışmayı birlikte yapacağız”

Ulusal ve uluslararası teşviklerden yararlanılması ve bu alanda yapılacak olan çalışmaların hep birlikte yapılması gerektiğini ifade eden Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, “Artık uluslararası alanda rekabet edebilecek farklı bir boyuta hem ilimizi hem de ülkemiz taşımak durumundayız. Rutin üretimler bir şekilde devam ediyor ama inovatif bir yaklaşımla farklı ürünler geliştirmek ve rekabet noktasında bir adım öne çıkabilmek oldukça önemli. Bu bakımdan Aydın olarak patent sayımız, ar-ge merkezlerimizin sayısı, faydalı modellerimiz, tasarım merkezlerimizin sayılarını her geçen gün biraz daha arttırmak durumundayız. Aydın’ın bunu arttıracak bir potansiyeli de var. Ulusal ve uluslararası birçok teşvik mekanizmaları var. Gerek ulusal kaynaklar gerekse uluslararası kaynaklardan ar-ge, inovasyon ve ürün geliştirme gibi birçok noktada verilecek olan her türlü teşvikten Aydın ili olarak azami olarak yararlanmak için tüm kurum ve kuruluşlarımız iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdürmelidir. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi birikimi olan güçlü bir üniversite. İş dünyamızın da zaman zaman üniversitemizi zorlaması ve birlikte iş yapma arzusunda olmalarını diliyorum. Aydın’ın önemli potansiyelleri var. Aydın’ın potansiyellerini harekete geçirebilecek her türlü çalışmayı hep birlikte yapacağız” dedi.

Haber: Nazan Ağırbaşer