Beslenme listemizde önemli yeri olan yumurtaların üzerinde gördüğümüz kodlar bizlere hangi şartlarda yetiştirilen tavukların yumurtaları olduğu hakkında bilgi veriyor. Koronavirüs salgını ile birlikte bağışıklık sisteminin ne kadar önemli olduğunu ve bağışıklığımızı güçlü tutmanın yollarını aradığımız şu günlerde protein bakımından zengin olan yumurtalar da kalitesine göre değişiyor.

Uzmanlar, yumurta alırken üzerindeki kod ve rakamlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Yumurtaların üzerindeki kodlar sayesinde kaliteli, iyi yumurtayı seçebileceği belirtiliyor. Yumurtalar üzerinde yer alan kodlamada ilk sıradaki rakam "Yetiştirme metodu kodu" anlamına gelmektedir. TR yazısı ise yumurtanın hangi ülkede bulunan çiftlikten çıktığını belirtiyor. Ülke konunun ardından gelen ilk iki rakam ise üretim yerinin hangi şehirde olduğu bilgisi plaka kodu ile belirtiliyor. İl Plaka kodunun ardından yazan rakamlar ise kümes işletme numarasıdır. Yumurtalar üzerindeki 0,1, 2 ve 3 numaralı rakamların hepsinin ayrı bir anlamı bulunmaktadır.

Vatandaşlar yumurta alırken, bu rakama bakarak ne tür bir tavuktan alınan yumurta yediğini öğrenebilirler.

0 Numaralı Kod

Yumurta üzerinde yer alan kod 0 ile başlıyorsa bu organik şekilde üretildiği anlamına gelmektedir. Tavuğa verilen yemin organik olduğu ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmadığını belirtir. Yumurtalar arasında en pahalı ve en sağlıklı olanıdır.

1 Numaralı Kod

Duymaya alışık hale geldiğimiz “Gezen Tavuk Yumurtası” kodudur. Tavuğun rahatça gezebileceği alanı olduğu anlamı taşımaktadır. Bu yöntemde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)’suz yem ve hormon kısıtlaması bulunmamaktadır ancak tavukların rahatça gezebileceği bir bölge bulundurulması mecburidir.

2 Numaralı Kod

Kümes içerisinde dolaşan tavuktur. Belirli bir kümes alanı içerisinde ama kafessiz şekilde rahat hareket edebilen tavuklardır. Bu koda ait olan yumurtaların GDO’suz yem ve hormon konusunda bir kısıtlamaları bulunmamaktadır.

3 Numaralı Kod

Kafeste büyüyen ve dolaşmayan tavuğun yumurtasıdır. En sağlıksız ve ucuz olan yumurta çeşididir.

Haber: Pınar Alçin