Aydın Aile Hekimleri Derneği ( Ayahed ) , sağlık çalışanlarının haklarını savunmak için üç gün iş bırakacaklarını duyurdu.

Sayın Dr. Osman Rüstem, sosyal medyasında yaptığı açıklama ile halktan destek istediklerini yazdı.

Açıklama'da;

'' Halkımıza sesleniyorum;

HASTANENE, DOKTORUNA SAHİP ÇIKMAK ZORUNDASIN....

Sevgili halkımıza sesleniyorum; Size ait olan tek hastane devlet hastanesi! Devlet hastaneleri yapılan uygulamalarla yavaş yavaş, içleri boşaltılarak çalışamaz duruma getiriliyor. Bir çok Üniversite ve devlet hastanesi ameliyatlar için gerekli temel tıbbi malzemeleri bulmakta zorluk çekiyor. Tıbbi malzemeler ya tasarruf gerekçesi ile alınamıyor ya da firmalar paralarını alamadıkları için hastanelere malzeme vermiyor. Günümüzün gelişmiş teknikleri ile yapılabilecek kapalı ( Laparaskopik ve Robotik ) ameliyatlar ise SGK tarafından ödenen komik ücretler nedeniyle devlette yapılamıyor. SGK’nın devlet hastanelerine bir ameliyat için ödediği para o ameliyatlarda kullanılan bir iki malzemenin bile fiyatı değil!.Her türlü imkansızlık ve olumsuz şartlara rağmen ameliyatlara devam eden doktorlar ise bunun karşılığını alamıyor. Hastaneler “Para kazanamıyor” gerekçesi ile döner vermezken, en büyük, riskli, özellikli ameliyatları yapanlar sadece kuru maaşa ( Uzman Doktor maaşı 7800 lira +6400 sabit dönerdir) talim ediyor!.

Sabahtan akşama kadar hasta bakan, ameliyat yapan biri bunun karşılığını alamadığı gibi en ufak bir sorunda soruşturmalar, trilyonluk davalar ile karşı karşıya kalıyor.İş yapan, hasta bakan, ameliyat yapan “Ben enayi miyim? Neden yapayım? Niye bu riski alayım?” deyip kenara çekiliyor. Şu anda bir çok devlet ve Üniversite hastanesinde büyük, özellikli ameliyatlar ya durma noktasına gelmiş ya da aylar sonraya randevu veriliyor! Ameliyat yapmak, el becerisini kaybetmemek, yaptığı işin biraz da karşılığını almak isteyenler ya özel hastanelere ya da başka ülkelere gidiyor. Ne yazık ki gidenin yeri öyle iddia edildiği gibi kolay kolay dolmuyor. Doktor yetiştirmek öyle “yetiştirdim oldu” ya da “diplama verdim bitti” demekle olmuyor. Bir uzman doktor en az 10-12 yılda yetişiyor! Hele tecrübeli, iyi bir doktor en az 20 yıl demek!

Sevgili halkımız;

Doktorların derdi öyle iddia edildiği gibi para filan değil. Derdi ne peki doktorların? Yapabileceği işleri yapamamak, değer görmemek, üstüne üstlük sürekli şiddet, mobbing ve hakarete maruz kalmak. Elbette para da önemli. 35 yaşına kadar okuyan, gece gündüz nöbet tutan, acil hasta gören, ameliyat yapan, hayat kurtaran adama “7800 liraya çalış, beğenmiyorsan çek git” dersen adam gider! Gitmeyen de küser kenara çekilir! Bunun suçlusu doktor değil ona “git” diyenlerdir Devlette çalışan doktorlar bilerek, planlı bir şekilde pasifize ediliyor! İddia ediyorum bunu yapanlar “Devlette iş yapılmasın, herkes özele gitsin” istiyorlar. Geçen ay devlet hastanelerinde yapılan grevde devletin bir günlük kaybının 200 milyon olduğu iddia edildi. Bu parayı kim kazandı? Özel hastaneler! Peki kimlerin özel hastaneler zinciri var biliyor musunuz??!! Doktorlarına, hastanene sahip çık ey vatandaş! 14-15-16 Mart’ta grev var. Bütün bu olumsuzluklara dikkat çekmek istiyor doktorlar. Gel, sen de destek ver. Devlet Hastanelerinde en iyi doktorların çalışmasını, en iyi ameliyatlarının hızlı bir şekilde yapılmasını istemez misin? Doktoruna, hastanene sahip çık. Çünkü zor gününde, dar gününde sana kucak açacak, ücretsiz tedavi olacağın, ameliyat olacağın tek yer orası! Orası senin hastanen! '' ifadelerinde bulundu.

Haber:Nazan Selek