CHP Aydın İl Başkanı Ali Çankır Nazilli’de bulunan bir besi çiftliğini ziyaret etti. Ziyarette CHP Nazilli İlçe Başkanı Serdar Alptekin, parti yöneticileri ve meclis üyeleri de yer aldı. Yetiştiriciler ile görüşen Çankır, sorun ve önerileri dinledi.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Çankır, “Bugün Nazilli İlçe Başkanımız Serdar Alptekin, ilçe yönetim kurulu üyelerimiz ve meclis üyelerimiz ile birlikte besi çiftçiliğini ziyaret ettik. Yönetilemeyen Türkiye’nin önemli sorunlarından birisini hayvancılık oluşturuyor. Toplumu ve ülkeyi üretimden uzaklaştırıp tüketen ve dışa bağımlı bir hale getiren AKP iktidarının tarım ve hayvancılık politikalarının cefasını ne yazık ki yine millet çekiyor” dedi.

“Hükümet çözümü ithalatta arıyor”

Hayvancılık desteklerinin yetersiz olduğunu vurgulayan CHP’li Çankır,”Hükümet, yüksek girdi maliyetlerinin nedenlerini ortadan kaldırmak yerine, çözümü ithalatta arıyor. İthalatın çözüm olmadığı son 10 yılda görülmesine rağmen bu politikada ısrar ediliyor. Sabahın ilk ışıklarında ayaklarına giydikleri çizme ile yola koyulan hayvancılık ile uğraşan yetiştiricilerimiz ne yazık ki yapılan hayvan ithalatları, yüksek yem girdi fiyatları ve desteklemelerde ki azlığından hayvanları kesmek, sektörden zararla ve borçla çekilmek zorunda kalıyor. Son 10 yıllık dönemde hayvancılık ithalatına ödenen rakam yaklaşık 8.5 milyar doları buluyor. Dışalım, fiyat istikrarını sağlamadığı gibi, ülke hayvancılığını her geçen gün daha kötü bir noktaya götürmeye hızla devam ediyor. 2021 yılında Türkiye’nin ithalata bağımlı olmaktan kesinlikle çıkacağını söyleyen Bakan Pakdemirli sadece bakmakla ya da yetiştiriciyi kandırmış olacak ki bu yılda ithalatın önü açılmış hatta hayvan sınırlaması dahi getirilmemiştir” diye konuştu.

“Üretici kar gibi adeta eriyor”

 Türkiye’de üretim sektörünün çözümlemeyen sorunlar nedeniyle geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini belirten Çankır, “Yem girdi fiyatları yüzde 135 artmış durumda. Süt üreticisi elindeki sütün yarın satılıp satılamayacağını dahi bilemiyor. İthalat son gaz devam ediyor. Yem hammadde fiyatları dolar üzerinden ithalat ediyor. Kur artınca artıyor, kur düşünce değişmiyor. Sektör artık ayakta kalamıyor, çırpınıyor. Bu şartlar altında üretime devam edemiyor. Üretici kar gibi adeta eriyor. Türkiye’nin her yerinden, üretim sektörlerinin neredeyse hepsinde çözülemeyen sorunlar ülkemizi geri dönüşü zor bir yola sokmaya başladı. Aydın’da konuştuğumuz, dinlediğimiz üretici ve yetiştiriciler artık topraktan, hayvandan elini eteğini çekmek üzere. Çalıştıkça batan bir üretici olur mu derseniz maalesef AKP iktidarı sayesinde bu ülkede oluyor. Çareler ve çözümler çok net bir şekilde ortada dururken AKP iktidarının bunu görmemesi, uygulamaması akıl alır gibi değil. Biran önce hayvancılık sektörü hakkında geniş kapsamlı bir sayımla toplanan istatistiklerle çok güvenilir olmayan hayvancılık istatistiklerinin düzeltilebilmesi, Türkiye hayvan varlığının, et ve süt üretiminin belirlenmesi, canlı hayvan ihracatı ve ithalatı ile hayvancılık politikalarının daha doğru tespit edilmesi amacıyla genel hayvan sayımı yapılması zorunludur. Bu sayıma ve elde edilen verilerle üretici ve yetiştiriciye güncel maliyet ve giderler üzerinden gereken destek verilmelidir. Maliyetler düşürülmeli, yem üretiminde çiftçi karşılıksız hibe desteği ile desteklenmelidir” dedi.

Haber: Nazan Ağırbaşer